Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ и СТО са загрижени от ограниченията за медицински износ

Международният валутен фонд и Световната търговска организация предупредиха в петък, че ограниченията при износа на медицински стоки и на храни "могат да бъдат опасно контрапродуктивни", тъй като страните по света се борят с пандемията от коронавируса, съобщава Ройтерс.

В съвместно изявление, призоваващо държавите да бъдат предпазливи при подобни ограничения, двете международни организации също така заявиха, че са обезпокоени от намаляването на търговското финансиране, необходимо, за да се гарантира, че вносът на хранителни и медицински стоки достига до страните, които се нуждаят най-много от тях.

И двете организации се притесняват от прекъсвания във веригите за доставки, възникнали от тези ограничения, които потискат производството. Подобни мерки биха могли да "удължат и изострят здравната и икономическата криза - с най-сериозни последици за бедните и по-уязвимите страни", предупредиха те.

От друга страна, МВФ и СТО приветстват улесняването на вноса на медицински продукти, въведени от много страни, като подчертават, че трябва да се предприемат подобни действия във връзка с износа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна