Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай се е опитал да блокира доклад на ЕС за коронавируса

| обновено на 25.04.20 в 12:58

Китай се е опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се казва, че Пекин е разпространявал дезинформации за заразата от коронавирус, съобщи агенция Ройтерс.

Досега Пекин категорично отхвърля предположенията, че вирусът е създаден изкуствено и отказва независимо разследване по случая.

Четири дипломатически източника твърдят пред агенция Ройтерс, че първоначално докладът е трябвало да излезе на 21 април, но е бил забавен, след като високопоставени китайски представители научили за съдържанието му от предварителна информация на изданието „Политико“.

Докладът впоследствие е разпространен, но някои критики са били пренаписани или премахнати.

Според източниците на Ройтерс китайски представител се обадил на служители на ЕС и им казал, че ако документът бъде разпространен в този си вид , това ще е много лошо за сътрудничеството между Европа и Пекин.

Все пак докладът е разпространен, макар че някои критики срещу китайското правителство са били преформулирани или премахнати, твърдят източниците.

Би Би Си цитира Европейската служба за външни действия, според която Русия и в по-малка степен Китай са разпространявали информация в Европейския съюз и съседни страни, целяща да обори конспиративните теории за произхода на коронавируса.

Американският президент Доналд Тръмп също неколкократно обвини Пекин, че не е спрял разпространението на заразата, а щатът Мисури дори заведе дело срещу китайското правителство.

Според учените новият коронавирус има естествен  произход, като се е появил в животинска популация, а не е създаден в лаборатория в Ухан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна