Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парковете може да бъдат отворени за разходка

| обновено на 25.04.20 в 10:58
Снимка: БТА

Ръководителят на Националния оперативен щаб професор Мутафчийски изрази надежда, че може да бъдат отворени парковете за разходка на деца с родители при спазване на съответните изисквания.

"В неделя кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще се проведе учение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и дали се спазват забраните. Тази сутрин четох, че в Австралия са забранени плажовете за пореден път, защото се оказва, че мерките се спазват, след което има нарушения и съответно бум на заразените. Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка", каза професор Мутафчийски на редовния брифинг на Щаба.

"За годините на децата не мога да отговоря, но не става въпрос за гимназисти. Става въпрос за деца, които се разхождат с родителите си. Годините на децата, подлежащи на разходка, ще ги определят градоначалниците във всеки град, както и конкретните мерки за посещение на парковете", коментира професорът.

От утре Столична община започва обучение за организация на пропускането на родители и деца в парковете, съобщиха от общината. Олекотяването на режима ще се случи след позволение на Националния оперативен щаб, а към момента разходките и събирането на хора в паркове продължава да е забранено.

Столичната община подготвя строга организация по препоръка на националния оперативен щаб за отваряне на големите паркове за малките деца и родителите им.

Необходими са ясни правила за разходка в определени часове. Хората да се движат еднопосочно по големите алеи, за да няма засичане и струпване  при използване на площадките за спорт, игра, както и на пейките. Утре, 26 април, екипите на аварийна помощ и превенция ще направят обучение за създаване на необходимата организация на терен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна