Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдено: Няма да има военен парад за 6 май

| обновено на 28.04.20 в 11:53
Снимка: БГНЕС

Тази година няма да има военен парад за 6 май, така, както се провеждаше през минали години. Това каза тази сутрин на брифинга за ситуацията с разпространението на Сovid-19 ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"По този въпрос не сме имали абсолютно никакви разногласия с Министерството на отбраната" , допълни той.

Парад не може да се проведе по обективни причини – хората са от различни краища в страната и събирането им е невъзможно, а и подготовката на парад по принцип трае около месец. 

"Появиха се идеи да се събират блокове от курсанти от военните училища, които да проведат строй във Велико Търново, но това също не е удачно, тъй като студентите са от различни краища на страната".

В рамките на самите военни училища обаче празникът ще бъде отбелязан.

"Българската армия има какво да покаже по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА, така че нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но в никакъв случай няма да има парад", заключи ген.-майор Мутафчийски.

Че парад за 6 май няма да има, потвърди по-късно и премиерът Борисов, който беше изслушан в парламента по темата за противоепидемичните мерки. Ще има само кратка демонстрация:

"Парад не може да има! Как ще има парад за 6 май? Къде ще стоят хората? Това, което с министър Каракачанов и сутринта говорихме, е само за парашутните войски и авиацията - да направят едно движение. Все пак да си честваме празника.

Те в Русия махнаха парада, където по време на Втората световна война е имало парад.

А и виждате, още продължаваме да не ползваме армията", каза Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна