Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов диск на клавирно дуо Аглика Генова, Любен Димитров

| обновено на 29.04.20 в 09:41
3
Аглика Генова и Любен Димитров в дома на Сергей Рахманинов - имението „Сенар“ на Люцернското езеро
Снимка: Vanessa Ineichen

„Това дуо притежава многобагрена звучност“.
„Самият Рахманинов често е свирил на два пиана с Владимир Хоровиц - трудно мога да си представя, че е звучало по-добре, отколкото с Генова-Димитров“.
„Тази музика се нуждае от истински виртуози. Генова и Димитров са абсолютно правилните интерпретатори…“.

Цитирам само три от десетките ласкави рецензии, които могат да бъдат открити на различни езици. Издаването на записите на българските пианисти на творбите за клавирно дуо на Сергей Рахманинов се очакваше с нетърпение. Това се случи на 24 февруари тази година. Представянето беше на едно много специално място – в имението „Сенар“  на Люцернското езеро – домът на Сергей и Наташа Рахманинов. Двамата пианисти бяха поканени специално, за да преживеят вълнуващи мигове докосвайки се до вещите и дори до рояла на прочутия композитор.
„Ние много се задълбочихме в живота му и творчеството му, и имаме чувството, че живеем със Сергей Василиевич, сякаш говорим с него“ – казва Любен.

В „Музика мания“ на 29 април от 14.30 часа няма да бъдат да излъчени много от записаните творби, тъй като дискът е двоен, но ще добиете представа за елегантните и вдъхновени интерпретации на Аглика и Любен.

Интригуващо е началото – с една от най-популярните пиеси на композитора – Прелюд в до диез минор оп. 3. Избрани са композиции както за една пиано на четири ръце, така и за две пиана. В първия диск са включени двете прелестни миниатюри - Романс в Сол мажор и Италианска полка, Симфоничната поема „Скалата“, Руска рапсодия в ми минор и двете сюити оп. 5 и оп. 17. Вторият диск е запазен за двете мащабни произведения – Шест пиеси оп. 11 и Симфонични танци оп. 45. Специално внимание заслужава и искрящото Циганско капричио оп. 12 създадено като реверанс към Римски-Корсаков и Чайковски.


Срещата на Аглика и Любен с музиката на Рахманинов за клавирно дуо е в студентските им години, като ученици на проф. Владимир Крайнев в Хановер. Когато преди година и половина правят няколко предложения на продуцента си за бъдещи издания той без колебание избира Рахманинов. Решава и дискът да бъде двоен, нещо което се случва за първи път в дискографията на двамата музиканти. Това е техният шестнадесети диск за СРО.

От февруари до сега дискът на Аглика Генова и Любен Димитров получи ласкави рецензии от едни от водещите издания и беше препоръчан от много европейски радиостанции и известни критици. Най-голямото признание за сега е номинацията за наградата на Немската музикална критика, която трябва да бъде обявена в края на месец май.

Преди година Аглика и Любен осъществиха своя първи майсторски клас в Софийското музикално училище. Кога ще бъде предвидената за тази година втора среща с младите пианисти от цял свят ще бъде оповестено след като приключат строгите забрани заради световната пандемия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия