Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак: Производството на петрол в Русия може да се свие с до 15% през 2020 г.

Александър Новак, руски енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в сряда, че производството на петрол в страната може да спадне с до 15% тази година, съобщи информационната агенция Интерфакс. Това би представлява първо свиване на руското петролопроизводство на годишна абза от 2008 г. насам.

В интервюто си за Интерфакс, Александър Новак цитира споразумението от по-рано този месец между ОПЕК и други големи производители, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +", да свият общото си производство с 9,7 млн. барела на ден през месеци май и юни в опит да се преборят с падащите петролни цени на фона на коронавирусната пандемия.

Според енергийният министър, руските компании ще намалят производството си през май и юни с 19% от нивата през февруари като част от сделката на "ОПЕК +".

Руската производство на петрол ще намалее до нива между 480 милиона и 500 милиона тона (до 9,6-10,0 млн. барела), от постсъветския връх от 560 милиона тона през 2019 г., заяви Новак.

Спадът на руското производство на петрол през 2008 г., когато цените се сринаха заради световната финансова криза, възлизаше обаче на едва 0,7%.

Александър Новак също така отбеляза, че както чуждестранно опериращите, така и вътрешните руски проекти ще намалят производството като част от глобалния пакт за съкращаване на добивите.

Международните големи производители като Exxon Mobil и Shell участват в няколко петролни и газови проекти в Русия съгласно споразумения за споделяне на производството, подписани през 90-те години на миналия век.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна