Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Игрите в Париж

Снимка: RAINEWS

Италианско селище има трима олимпийски шампиони от Олимпийските игри в Париж, които приключиха вчера. Това е уникален и единствен случай в светa.

Това е Ронкаделе до град Бреша в област Ломбардия. Има 9400 жители и трима олимпийски шампиони. Това са каноистът Джовани Де Дженаро, джудистката Аличе Беланди и капитанът на волейболния отбор Ана Данези. Този факт направи селището известно в целият свят. Случва се за първи път едно малко селище да има толкова златни медалисти от Олимпийски игри и този рекорд е голямата изненада от Игрите в Париж. 

Кметът на Ронкаделе Роберто Гропели нареди камбаните да звънят празнично и за медиите каза, че за него "е чест да има граждани, доказали се като шампиони в спорта и в живота". Той уточни, че удовлетворението на хората е огромно и нямат търпение да посрещнат и да празнуват заедно с тримата златни олимпийци този исторически успех. 

Ежедневникът "Il fatto quotidiano" е установил, че ако Ронкаделе се впише в официалното класиране по медали, ще заеме 28-о място изпреварвайки редица големи държави. За медиите Ронкаделе е Ронкарекорд - световната столица на спорта.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна