Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви, че ще продължи да подкрепя правителството в Триполи срещу маршал Хафтар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция заяви днес, че ще защитава правителството в Триполи, на което тя е основен поддръжник, спрямо опозиционните сили на маршал Халифа Хафтар, който обяви, че поема държавното управление на цяла Либия, предаде АФП.

Турция, която има чувство за отговорност заради дълбоките си исторически връзки с района, ще продължи със сигурност да стои до братския либийски народ, защитавайки Правителството на националното съгласие /ПНС/, заяви турското министерство на външните работи в съобщение.

Маршал Хафтар, който контролира източната и част от южната част на страната и е обвиняван от критиците си, че иска да установи нова военна диктатура в Либия, близо десетилетие след падането на режима на Муамар Кадафи, обяви в понеделник вечерта прехвърляне на властта към неговата самопровъзгласила се армия, като заяви, че е "приел волята на народа и неговия мандат".

Той обяви също, че слага "край на споразумението от Схират", подписано през 2015 г. в Мароко под егидата на ООН и довело до съставянето на ПНС в Триполи.
Международната общност трябва да отговори без повече забавяне на това лице, което демонстрира намерението си да установи хунта в Либия. Не трябва да се забравя, че тези, които го подкрепят, включително някои страни, действащи като апостоли на демокрацията, ще споделят отговорността за неговите действия в очите на либийците, се казва в съобщението на турското външно министерство.

Турция разположи свои военни в Либия, за да подкрепи ПНС срещу силите на маршал Хафтар, който е подкрепян от редица регионални съперници на Анкара, по-специално ОАЕ и Египет. Според редица страни руски наемници се сражават освен това на негова страна.

Благодарение на турската военна подкрепа силите на ПНС си възвърнаха в средата на април контрола над два стратегически града в западната част на страната и обкръжават базата Тархуна - най-важната база на маршал Хафтар, на около 50 километра югоизточно от Триполи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени