Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на пазарите на акции след подновени надежди за ваксина и лекарство за Covid-19

Европейските и американските фондови борси бележат солидния повишения в сряда след подновени инвеститорски надежди за ваксина и лекарство за Covid-19, като в също време бяха игнорирани ужасно слаби икономически проучвания в Европа и предварителни данни, показващи силен спад на БВП на САЩ през първото тримесечие на годината.

Повод за днешния оптимизъм даде новината, че провежданите от биофармацевтичната компания Gilead Sciences Inc клинични изпитания на нейното лекарство ремдезивир (remdesivir) са дали обнадеждаващи резултати при лечението на коронавирус.

Към края на европейската търговия пък компаниите Pfizer и BioNTech обявиха, че вече са стартирали първото изпитание на съвместната ваксина BNT162 за Covid-19 в Германия.

Това допринесе за силен ръст на европейските пазари на акции през последните часове на търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 приключи днешната сесия с ръст от 1,75%.

Графика на индекса DAX 30

Немският фондов индекс DAX 30 затвори с повишение от 2,89%, намирайки допълнително подкрепа и от силното поскъпване на акциите на Deutsche Bank с около 12%, въпреки че водещата германска банка излезе на загуба от 43 млн. евро през първото тримесечие и обяви, че е заделила провизии за 260 млн. евро за покриването на потенциални загуби от необслужвани клиентски заеми в резултат на коронавирусната криза.

Френският индекс CAC 40 приключи търговията в сряда с повишение от 2,22% благодарение и на скок с 10,42% на акциите на Airbus, въпреки че самолетостроителният гигант също излезе на загуба през последното тримесечие, но френският финанов министър Брюно льо Мер обеща държавата да помогне на компанията, ако е необходимо.

Италианският фондов индекс се повиши с 2,21%, а испанският Ibex-35 - с 3,21%, след като двете най-силно засегнати от коронавируса европейски държави започнаха да отчитат през последните дни забавяне на растежа на новозаразените и на смъртните случаи.

Силното представяне на европейските борси не беше помрачено нито от оповестено от Европейската комисия ужасно слабо икономически проучване за април, нито от рязко занижените икономически прогнози на немското правителство, според които БВП на Германия ще се сви с 6,3% през настоящата година заради коронавирусната криза.

Подобно е поведението и на пазарите на акции на Уолстрийт, като и тук инвеститорите игнорираха предварителни данни за спад на БВП на САЩ с 4,8% през първото тримесечие на година, акцентирайки предимно върху информациите за лекарството remdesivir на компанията Gilead Sciences и по-добрите от очакваното финансови резултати за последното тримесечие на технологичната компания Google и на самолетостроителният гигант Boeing.

Акциите на биофармацевтичната компания Gilead Sciences нарастват с 6,35%, а на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. - с 8,7%, след като късно снощи технологичният гигант представи относително прилични финансови резултати за първите три месеца на годината.

Акциите на Boeing Co пък нарастват с близо 12%, въпреки че компанията отчете по-слаби от очакваното данни за печалбите и приходите през последното тримесечие, но в същото време съобщи за наличието на по-добри от прогнозите свободни парични потоци.

Графика на индекса DJIA

Всичко това води до ръст на индекса на сините чипове DJIA с 650 пункта (скок с 2,7%), на широкият индекс S&P500 - с 3% и на технологичният индекс Nasdq Composite - с 3,6%.

Подкрепа за възходящото движение на борсите в Европа и САЩ през последни дни на търговия оказват и надеждите, че засегнатите от коронавируса европейски държави и някои американски щати ще започнат в близко време да намаляват ограниченията, които бяха въведени за ограничаване на разпространението на Covid-19, въпреки опасенията, че прибързано вдигане на карантинните мерки може да предизвика втора инфекциозна вълна.

Вниманието сега е насочено към края на двудневното заседание на Федералния резерв (от 21:00ч. българско време), като се очаква Централната банка на САЩ да успокои инвеститорите и обществеността, че ще направи всичко необходимо, за да ограничи най-големият икономически спад след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Малцина анализатори обаче очакват Фед да обяви нови финансови стимулиращи политики след извънредни мерки, предприети през март в отговор на коронавирусната криза. Фед намали основния си лихвен процент почти нула, стартира програма за изкупуване на облигации в неограничен размер и откупуване на безплатни облигации и подкрепи кредитирането на Мейнстрийт, за да гарантира, че финансовите пазари ще продължат да функционират нормално по време на пандемията.

Краят на редовното заседание на Фед тази вечер ще бъде последван от пресконференция на шефа на централната банка Джером Пауъл (от 21:30. българско време).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна