Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Различният валс" - десетият солов албум на Дора Делийска

Премиерно за българския радиоефир, в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нов албум, който отскоро е на световния музикален пазар. Всеки звукозаписен проект на пианистката Дора Делийска интригува с по-особена концепция, с внимателно обмислени и фино изтъкани вътрешни връзки между пиесите. И така, след албума й „Танци“, сега на фокус е валсът като ритъм, форма и емоционално (дори когато е изкривено или абстрактно обрисувано) състояние.

Заглавието на компактдиска е "Различният валс", а Дора Делийска го е избрала, за да подчертае интесната концепция, която е осъществила - да събере на едно място поредица от пиеси, които са в познатия ни ¾ размер, но не винаги са това, което очакваме от жанра, от танца валс.

Дора Делийска вече 20 години живее във Виена, където валсът е национална гордост и част от обкръжаващата среда на всеки човек. Албумът й обаче е наречен "Различният валс" - защо? 

"Идеята за диска се роди преди много години, когато аз започнах да анализирам най-различни произведения от Лигети. Това е много интересно, защото човек си мисли, че този диск е посветен на валса, а Лигети е композитор, името на когото не свързваме с валса като жанр. Но това, което много ме впечатли, е, че в неговия цикъл "Musica Ricercata" има валс. И също случайно веднъж открих в цикъла "Багатели за пиано" на Бела Барток един валс. Това ме провокира да търся и при други композитори и да се опитам да го разгледам този популярен жанр от други перспективи. Идеята е да покажа предимно другите перспективи на валса, а не такъв, какъвто го познаваме."

И така в албума се появяват пиеси от Шуберт, Лист и Йохан Щраус-син, но също и парафраза по теми от валса "На хубавия син Дунав" от Адолф Шулц-Евлер, "различните" валсове от Лигети, Барток, Дебюси и Равел.

За избора на репертоар и на инструмент, на който да го запише, пианистката Дора Делийска сподели специално за "Алегро виваче" - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна