Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусната криза засегна силно продажбите на дребно в Германия през март

Снимка: БГНЕС

През март германските продажби на дребно отбелязаха най-силен месечен спад от януари 2007 г. насам, тъй като значителна част от магазините в страната затвориха заради въведената карантина, целяща да ограничи разпространението на коронавируса в най-голямата европейска икономика, показват данни на официалната статистиска Destatis.

Продажбите на дребно се сринаха през март с 5,6% спрямо февруари, когато нараснаха с 0,8%, но очакванията на финансовите пазари бяха за още по-драматичен спад със 7,3 на сто.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се понижиха през март с 2,8% след растеж с 6,5% през февруари и осреднена прогноза за спад с 4,8 на сто.

Немската статистика отбеляза, че през миналия месец имаше силно нарастване на продажбите на дребно на хранителни стоки, тъй като домакинствата се презапасяваха преди въвеждането на карантината.

Destatis посочи, че по-големите продажби в супермаркетите и аптеките, които останаха отворени по време на карантината, компенсираха част от силният спад при продажбите на други места.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия скочиха през март с 8,9% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки се сринаха с 10,1% - най-силен спад от 1994г. насам.

В сряда немският икономически министър Петер Алтмайер предупреди, че корнавирусната пандемия ще вкара страната в най-дълбоката икономическа рецесия от Втората световна война насам. Правителството прогнозира спад на БВП на Германия с 6,3% през 2020г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна