Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Опит за стабилизация на петролните цени с оглед на започналото съкращаване на производството

В петък петролните цени опитват да стабилизират, следвайки силното възходящо движение от предходните дни на търговия, след като основните производители започнаха да съкращават производството, за да компенсират спада в търсенето, предизвикан от коронавирусната пандемия.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни се понижават с 0,7% към $18,75 за барел, след като в началото на днешната търговия поскъпнаха към $20,48 за барел.

В четвъртък фючърсите на WTI нараснаха с цели 25%, реагирайки на информации, че някои от големите производители в САЩ са започнали доброволно да ограничават добивите си на суров петрол. По този начин американския лек суров петрол успя да компенсира голяма част от бруталното поевтиняване по-рано през април, приключвайки месеца с поевтиняване от едва 8 на сто.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни пък приключиха април с поскъпване от 12% към $25,40 за барел, нараствайки в рамките на изминалия месец с 11 на сто. Падежът на тези фючърси беше в края на вчерашната сесия на търговия и от днес (1-ви май) най-активно вече се търгуват фючърсите с доставка през юли.

В четвъртък юлските фючърси на петрола брент поскъпнаха с 9,3% до $26,48 за барел, като в началото на днешната търговия те нараснаха допълнително към $27,88 за барел. Последва обаче париране на това ново възходящо движение и юлските фючърси на брент вече поевтиняват с около 1,5% към $26,00 за барел.

Въпреки сигналите за стабилизация на петролните пазари през последните дни на април, през първите четири месеца на настоящата година цената на американския лек суров петрол се срина със 70%, а на петрола брент - с около 60%.

Подкрепа за ценовия отскок на петрола в края на април оказва и стартиращото от днес (1-ви май) договорено в рамките на "ОПЕК +" съкращаване на петролното производство с близо 10 млн. барела на ден, като има надежди, че топ производителите, сред които са Саудитска Арабия и Русия, ще обмислят още по-агресивно свиване на добивите в опит да допринесат за известна стабилизация на цените.

Норвегия пък обяви първото си съкращаване на производството от 18 години, след като стана ясно, че страната ще намали производството с 250 000 барела на ден през юни и със 134 000 барела на ден през втората половина на годината.

Трябва да се има предвид, че редица анализатори оценяват наличието на излишък между петролното предлагане и търсене от около 30 млн. барела на ден на фона на почти изпиралото се потребление с оглед на пандемията от коронавирус, която принуди голяма част от населението по света да остане под някаква форма в икономическа и социална карантина.

Според консултантската компания Rystad Energy, съкращаването на добивите от "ОПЕК +" и от други водещи производители ще доведе до свиване на този глобален дисбаланс между предлагане и търсене на петрол наполовина към 13,6 млн. барела на ден през месец май и допълнително до 6,1 млн. барела дневно през юни.

"Въпреки че това може да изглежда драстично подобрение спрямо април, пазарът на петрол не е магически фиксиран", посочи пред Ройтерс анализаторът на петролните пазар Луис Диксън от Rystad Energy. "Проблемът със съхранението на суров петрол все още е голям", отбеляза тя, позовавайки се на намаляващия свободен капаците на складовите хранилища по целия свят.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.