Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят Витоша за разходки на 3 май

Снимка: Миглена Иванова

От 3 май, неделя природният парк „Витоша“ ще бъде отворен за разходка. Автобусните линии, които пътуват до планината, остават спрени, съобщиха от Столичната община.

Със своя заповед, издадена днес, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възложи на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че  посещението на Витоша ще бъде възможно само при строга организация и спазване на противоепидемичните мерки.

Движението на Витоша ще бъде организирано от екипите на общината и Общинска полиция. Те ще организират и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

Между 11 и 14 часа пътищата ще бъдат затворени и планината няма да е достъпна с автомобил.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша няма да се движат, като при успокояване на епидемичната обстановка има готовност да бъде възстановено движението на градските автобусни линии до Витоша.

От Столичната община припомнят, че както в парковете, така и в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 метра. При разговори с други хора да се поставя маска или шал.

Също така е забранено да се седи по пейките и в беседките, които се намират в природния парк, а провеждането на пикник е позволено само за членовете на едно семейство.

"Трябва да се спазва разстояние най-малко два метра и половина. При общуване, разбира се, да се ползват маски и да не се използват беседките и пейките, това е с оглед да не се докосват повърхности, които преди това са били докосвани от други хора. Благодаря изключително много на софиянци, които спазваха нужните мерки",  каза кметът Йорданка Фандъкова пред микрофона на БНР. 

От „Московска“ 33 уточняват, че хижите няма да работят.

Също в неделя се очаква да бъдат премахнати и лентите в големите паркове, но се призовават гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна