Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови 23 случая на Covid-19 у нас, стават общо 1611

Доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.
Снимка: Пресслужба на МС

Нови 23 случая на Covid-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, с което те стават общо 1611, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.

Активните области към момента са 9, а активните случаи 1231.

От новите 23 случая в болница са 10 души.

Тези нови случаи са в: София – 6 (ВМА -1, „Пирогов“ – 2-ма и 3-ма амбулаторни), Видин – 8, Сливен – 3, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Ямбол – по 1 нов случай.

Нови случаи на деца – 2 във Видин, на 10 и 11 години.

Медицински персонал – два нови случая на коронавирусна инфекция - в „Пирогов“ един лекар и един технически секретар. Така общо стават 176.

Излекуваните за денонощието са 21 – от „Пирогов“ – 4, ВМА – 1, столичните РЗИ – 12, Смолян – 2, Ямбол 2-ма. Общо са излекувани 308 души.

Починалите стават общо 72-ма.

От новите - починал е мъж на 68 години в Благоевград с придружаващи заболявания артериална хипертония и сърдечна недостатъчност, мъж на 80 години във Видин с исхемична болест на сърцето, инфаркт, диабет, претърпял оперативна интервенция миналата седмица, в резултат на което е развит усложнен перитонит. И една жена на 80 години от Плевен с хронична обструктивна болест на сърцето  и сърдечна недостатъчност.

Има и нов случай на починал колега, тази вечер, в спешното отделение на Александровска болница, каза доц. Димов.

Направени са 982 теста за последните 24 часа, с което става общо 48 618 изследвани или 6945 на един милион от населението на страната.

Тестуването в България се основава на модела, препоръчван от авторитетните организации, по модела на т.нар. стратегическо тестуване, по приоритетни групи. Това са симптоматични пациенти, персонал, уязвими групи – основният акцент. В тази връзка продължава и кампанията по пробонабиране във всички домове за стари хора, домове за настаняване на деца и младежи и други институции, каза доц. Димов.

Графика на диагностицираните с Covid-19 в БългарияСитуацията по света

Към момента нови 83 257 потвърдени случаи на Covid-19 в международен мащаб и 5215 нови смъртни случая.

Продължават да са водещи САЩ – с приблизително 30 000 нови случая, Русия – 9600 и Великобритания – 9600.

На Балканите обстановката показва трайна тенденция към установяване на плато в заболеваемостта. Турция поддържа приблизително около 2000 случаи, конкретно за вчера 1983 нови случая, в Румъния – 165, в Сърбия – 157, в Гърция, Албания, Хърватия и Черна гора констатират под 10 новозаразени.

От Европейската комисия и редица водещи европейски центрове, както и в САЩ, Китай, Англия, Германия постъпват съобщения за мобилизиране на огромен финансов и електронен ресурс за справяне с коронавирусната епидемия в насока разработване на нови лекарства, ваксини, каза доц. Димов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.