Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Алибегов: 10% от капацитета няма как да покрие 100% разход

Атанас Димитров: Трябваше да се изчака с отварянето на заведенията

Секторът е 100% засегнат от кризата, без помощ от държавата няма да се справи

| обновено на 04.05.20 в 17:48
Много от заведенията не затвориха напълно по време на извънредното положение и предлагаха опакована храна.
Снимка: БТА

Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по 4 души максимум на маса? Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение.

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“.

Димитров посочи, че този сектор няма да мине „без помощта на държавата“, защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При отваряне на около 30% процента от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира той в предаването "Преди всички".

Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, допълни Димитров.

При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било „равносилно на убийство“, коментира Атанас Димитров, като все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.

„Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.

Снимка: Ани Петрова

В предаването "Нещо повече" Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, се съгласи, че е избързано с отварянето на заведенията:

"Тази мярка е уж спасителна и глътка въздух за заведенията, но въобще не е така, тъй като заведенията на този етап бяха застопорили разходите си - имаше договорки с наемодатели за неплащане на наем или плащане на половин наем. Сега с тази спорна мярка реално ще започнем да плащаме 100% от разходите за бизнеса ни, а ще работим с 10% от общия капацитет, с който разполага търговския обект. 10% от капацитета няма как да покрие 100% разход".

Алибегов определи задължителното отстояние между масите от 2,5 метра за безпрецедентно в Европа.

Цялото интервю с Атанас Димитров в предаването "Преди всички" чуйте от звуковия файл.

Интервюто на Георги Марков и Наталия Ганчовска с Ричард Алибегов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна