Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Американски терористи“ са задържани във Венецуела

Тръмп отрече правителството на САЩ да е замесено в случая

| обновено на 05.05.20 в 18:23
Николас Мадуро, 4 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелските власти са задържали двама американци във връзка с неуспешното нахлуване по море в страната на въоръжена група, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно обръщение Мадуро каза, че вчера са били арестувани 13 човека, които нарече „терористи“. Според венецуелския президент социалист те са участвали в координиран с правителството на САЩ заговор за нахлуване на групата във Венецуела от карибското крайбрежие с цел той да бъде свален от власт, отбелязва БТА.

Осем души са били убити при провалилата се акция в неделя, съобщиха венецуелски официални източници.

Мадуро показа американските паспорти и други идентификационни документи на Айран Бери и Люк Денман. По думите му те са работили с Джордан Гудро - американски военен ветеран, който оглавява базирана в щата Флорида компания за сигурност на име Силвъркорп Ю Ес Ей (Silvercorp USA).

„Те си играха на Рамбо. Играха си на герои“, каза Мадуро и увери, че венецуелските власти са разкрили заговора предварително.

Държейки нашивки с американския флаг Мадуро каза по телевизията.

„Нашивките от униформите им - за кого мислите, че се бият. За Доналд Тръмп, просто е!“

Гудро, който обяви в неделя, че е организирал неуспешното нахлуване, потвърди пред Ройтерс, че Бери и Денман са участвали. „Те работят с мен. Мои момчета са“, каза американският ветеран от Ирак и Афганистан. Бившият командос е получил по време на военната си служба много отличия.

Венецуелският  опозиционен лидер Хуан Гуайдо отрече медийните твърдения, че той е наел Силвъркорп, за да свали Мадуро от власт със сила. Той постави под съмнение версията на Мадуро и заяви, че целта  му е да отвлече вниманието от проблемите в държавата, в това число бунт в затвор, при който загинаха над 40 души. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече администрацията му да е замесена в провалилата се въоръжена акция.

„Това няма нищо общо с нашето правителство“, каза той пред репортери в Белия дом.

Съединените щати наложиха тежки санкции  на Венецуела в опит да отстранят Мадуро от власт, обвинявайки го, че е фалшифицирал изборите през 2018-а. Страната беше залята от протести, начело с Хуан Гуайдо, обявен за президент и признат от над 50 държави. Властта във Венецуела обаче остана в ръцете на Мадуро, въпреки кризата и масовата емиграция.

В края на март американският държавен секретар Майк Помпейо обяви нов план, който предвижда Хуан Гуайдо временно да се откаже от претенциите си.

„Представителите на парламента да създадат Съвет с представители от двете страни, който да играе ролята на преходно правителство до организирането на национални и президентски избори, надяваме се това да стане до от 6 до 12 месеца“.

Подкрепяният от Вашингтон Хуан Гуайдо приветства плана.

„Днес имаме международно предложение, което изложихме още преди месеци, за мирно предаване на властта, което дава гаранции и пространство за всички, които са за спазване на Конституцията“.

Този план предвижда отмяна на американските и европейските санкции и предоставяне на икономическа помощ от Международния валутен фонд.

Николас Мадуро отхвърли категорично идеята.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!