Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаба негативна реакция на европейските финансови пазари на решението на германския съд

Европейските финансови пазари реагират предпазливо негативно на решението на Конституционния съд на Германия по отношение на програмата за "количествени облекчения" на ЕЦБ и най-вече на заплахата Бундесбанк да прекрати покупките на държавни облигации, ако до три месеца Европейската централна банка не може да се обоснове за правилността на този тип операции.

Най-висшият немски съд обаче подчерта, че неговото решение не са отнася за последната програма на ЕЦБ за борба с последствията от коронавирусната пандемия - Спешна пандемична програма за покупки (PEPP) на стойност 750 млрд. евро, която беше одобрена през март.

Въпреки това изключение, решението внесе известна нова несигурност на финансовите пазари, които бяха успокоени от агресивните покупки на активи от ЕЦБ, целящи да се предотврати още по-голям икономически срив в резултат на коронавирусната криза.

Решението на Конституционния съд на Германия провокира поевтиняване на еврото на валутния пазар, продажби на еврооблигации на дълговия пазар, което доведе до нарастване на тяхната доходност, както и и до известно париране на първоначалното солидно възходящо движение на европейските фондови борси.

Единната европейска валута поевтиня с 0,7% към едноседмично дъно около 1,0825 щатски долара (най-ниско ниво от 29-и април), с 0,65% към двудневно дъно от 0,8704 британски лири и с 0,55% към 5-дневно дъно от 115,60 японски йени.

В същото време започнаха и продажби на държавни еврооблигации, което доведе до тяхното поевтиняване и респективно до повишаване на тяхната доходност. Решението на немския съд провокира нарастване на доходността на 10-годишните облигации на Германия с 2,5 базисни пункта към -0,54%, докато доходността на 10-годишните италиански книжа скочи със 7 пункта към 1,82%.

Европейските пазари на акции пък парираха част от солидните си сутрешни ръстове, като общият индекс Stoxx Europe 600 вече се повишава с 1,3% след първоначален скок с близо 2 на сто.

Немският фондов индекс DAX 30 нараства с 1,25%, френският CAC 40 - с 1,28%, италианският MIB - с 0,65% и испанският Ibex-35 - с 1,3%, след като преди решението на Конституционния съд на Германия и те отбелязаха по-солидни повишение с над 2 на сто.

Европейският банков индекс STOXX Europe 600 Banks парира наполовина сутрешния ръст от над 3% и вече се повишава с около 1,5%, тъй като именно банковият сектор в еврозоната изглежда най-силно повлиян от днешното решение на немския съд.

Въпреки това обаче фондовите борси на стария континент са на път да сложат край на предходните трите поредни сесии на спад.

Повод за този инвеститорски оптимизъм дават сигналите за забавяне на растежа до 1-2% на дневна база на новозаразените с корона вирус в Европа и САЩ, както и постепенното разхлабване на въведените преди вече доста седмици строги ограничителни мерки за овладяване на пандемията, което облекчаване да започне да връща към живот почти напълно спрелите икономики от двете страни на океана по време на карантината.

Солиден ръст от 5,7% бележат акциите на френския енергиен гигант Total, а акциите на испанския му конкурент Repsol се повишават с цели 8,5%, след като и двете големи производителки на петрол обвиха, че ще запазят раздаваните от тях дивиденти въпреки солидните спадове на нетните им печалби през първото тримесечие в резултат на драматичното поевтиняване на петрола. Седмица по-рано Royal Dutch Shell намали с две трети раздавания на инвеститорите дивидент.

Целият европейски енергиен сектор реагира позитивно, като общият индекс STOXX Europe 600 Oil & Gas се повишава с близо 5% по време на търговията във вторник.

Подкрепа за днешното силно представяне на енергийните компании оказва и продължаващото поскъпване на петрола, като фючърсите на петрола брент с доставка през юли нараства с нови 7,7% за втора поредна сесия на търговия и вече се търгуват около $ 29,35 за барел - най-високо ниво от 21-ви април. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни пък нарастват за втори пореден ден с около 10% към $22,50 за барел - най-високо ниво от 14-ти април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна