Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина за Бундеслигата, подновява се този месец

Байерн - Шалке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мачовете в Бундеслигата и във втората дивизия на германския футбол ще се подновят във втората половина на май и ще се играят без публика, съобщава ДПА.

Германското правителство даде днес "зелена светлина" за рестартиране на срещите в първите две дивизии след паузата заради пандемията от коронавирус.

Точната дата на подновяване на сезона ще бъде обявена от Германската футболна лига.

Новината беше оповестена след видеоконферентен разговори на германския канцлер Ангела Меркел с лидерите на 16-е германски провинции. Съгласно договорката провинциалните власти са се съгласили да обвържат разхлабването на рестрикциите с броя на новите инфекции, което означава, че ако окръг или град регистрират над 50 нови случая на зараза на 100 000 жители през седемдневен период, то провинцията трябва да въведе отново по-строгите рестрикции.

Федералното правителство и провинциалните ръководители са се съгласили да удължат мерките за социална дистанция до 5 юни.

Германската футболна лига и федерация предоставиха подробно ръководство за клубове и други заинтересовани страни за това как мачовете от последните девет кръга от сезона могат да се проведат в максимално безопасна среда, като правилата за дистанциране трябва да се спазват извън терена и честото тестване на всички.

Футболното първенство на Германия беше прекратено на 13 март заради пандемията от коронавирус.

Клубовете от Бундеслигата няма да бъдат поставяни под карантина за две седмици преди подновяването на сезона по-късно този месец, но е възможен по-кратък такъв период. Това заяви министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.

"Не трябва да минават две седмици, така каза здравният министър. Периодът ще бъде определен от местните здравни власти", заяви Зьодер пред репортери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна