Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ е решена повече от всякога да помогне на европейската икономика

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е решена повече от всякога да помогне на засегната от рецесия икономиката на еврозоната, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос по време на видеоконференция с Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, съобщава Ройтерс.

Повод за неговите коментари даде решението на Конституционния съд на Германия да постави под въпроса част от правомощията на ЕЦБ при осъществяването на нейната програма за покупки на облигации, известна като "количествени облекчения".

Изявлението на Луис де Гиндос предполагат, че ЕЦБ не планира да се откаже от тази своя стимулиращата парична политика, дори и да рискува да загуби Германия като участник в покупките на активи.

Конституционният съд на Германия постанови във вторник, че ЕЦБ е превишила правомощията си при програмата за над 2 трлн. евро за покупки на държавни облигации, която е в сила от 2015 г., и даде на банката три месеца, за да докаже, че нейните действия са необходими и пропорционални. В противен случай Бундесбанк (немската централна банка) ще трябва да напусне схемата за "количествени облечения", реши най-висшият немски съд.

"Ние оставаме по-решителни от всякога да гарантираме подкрепящи финансови условия във всички сектори и държави, за да позволим на този безпрецедентен шок да бъде абсорбиран", заяви Де Гиндос пред евродепутати от Комисията по икономически и парични въпроси.

"Продължаваме да сме готови да направим допълнителни корекции в мерките на паричната ни политика, ако видим, че мащабът на стимулите е по-малък от необходимото“, подчерта той.

В отговор на въпроси на евродепутати относно случая с германски съд, Луис де Гиндос каза, че ЕЦБ попада под юрисдикцията на Съда на Европейските общности. Това негово изявление предполага, че ЕЦБ може би изобщо няма да се ангажира с постановлението на немския съд.

В отговор на изразената от Германия загриженост относно липсата на пропорционалност в решенията на ЕЦБ, Де Гиндос каза, че централната банка оценява страничните ефекти и пропорционалността преди всяко едно нейно решение.

Де Гиндос също така призова за по-голяма роля на фискалната политика в борбата с рецесията, предизвикана от коронавирусната пандемия, подчертавайки, че политиката на ЕЦБ трябва да бъде подкрепена и на държавно ниво.

"От жизненоважно значение е фискалният отговор на тази криза да бъде достатъчно силен във всички части на еврозоната. Сега трябва да има политическо споразумение, за да се създадат подходящи инструменти за този общ отговор", посочи той.

Вицепрезидентът на ЕЦБ отбеляза, че единният пазар на Европейския съюз е от ключово значение за възстановяването на блока от коронавирусната криза. Според него "ускоряващият се напредък по създаване на общ европейски капиталов пазар следва да се използва заедно с нови инициативи за укрепване и създаване на пазарен интегриран и устойчив пазар".

Той добави, че трябва да се предприемат стъпки за подпомагане на финансовата стабилност и за финансирането на икономиката на ЕС.

Представяйки пред европейските депутати годишният доклад на ЕЦБ за 2019 г. , Луис де Гиндос отбеляза, че след крайната дата на доклада кризата Covid-19 е създала нови предизвикателства. Централният банкер подчерта, че има значителна несигурност относно влиянието на вируса върху икономиката и че брутният вътрешен продукт в ЕС може да се сви с между 5% и 12% през 2020 г.

Де Гиндос отново подчерта, че съвместната парична политика и силната фискална политика остават от решаващо значение насред кризата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна