Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама американци признали за диверсията във Венецуела

Венецуелският министър на комуникациите Хорхе Родригес представи аудиозапис, уличаващ връзка между диверсията и опозиционния лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелската държавна телевизия излъчи кадри с американците Айран Бери и Люк Денман, задържани от венецуелските власти в понеделник заради предполагаемото организиране на въоръжено нахлуване във Венецуела и сваляне от власт на президента социалист Николас Мадуро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във видеоклип, излъчен по венецуелската телевизия, 34-годишният Люк Денман, родом от Тексас, казва, че е подписал договор с базирана във Флорида компания, която му е възложила задачата да обучи бунтовнически сили, които да извършат нахлуването, в замяна на възнаграждение, достигащо сто хиляди долара.

„Помагах на венецуелците да си върнат контрола върху страната си“, заяви Денман.

Денман и Айран Бери са бивши американски войници от специалните части, като и двамата са служили в Ирак. Двамата са работели за компанията „Силвъркорп Ю Ес Ей“, основана от бившата „зелена барета“ Джордан Гудро, поел отговорност за организиране на въоръженото нахлуване във Венецуела.

Мадуро заяви, че операцията, ръководена от Бери и Денман, е била съгласувана с Вашингтон, като планът е бил нахлуване във Венецуела през карибския бряг. Венецуелският президент обеща, че на арестуваните Денман и Бери ще им бъде осигурен справедлив процес пред венецуелското правосъдие.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че американските власти нямат нищо общо с планираната атака и че Гудро е разследван от федералните власти на САЩ за трафик на оръжие.

Русия изрази вчера съмнения относно твърденията на САЩ, че нямат общо с опита за организиране на инвазия на Венецуела.

„Твърдението на Вашингтон, че американското правителство няма нищо общо със случилото се във Венецуела през последните дни не звучи убедително“, заяви руското министерство на външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!