Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната нощ на Сократ

„Смъртта на Сократ“, картина на Жак-Луи Давид от 1787 г.
Снимка: Wikimedia

Станете част от комично-философския разказ за последни часове от живота на атинския философ Сократ. На 8 май 2020 от 18 часа екип „Драматургични форми“ представя радиопиесата „Последната нощ на Сократ“ от българския писател и драматург Стефан Цанев. Писаната през 1986 г. пиеса многократно и ненапразно е определяна като един от върховете в драматургичното творчество на автора. Радиоадаптацията на режисьора проф. Здравка Митков, осъществена през 2005 г., напълно отговоря на високите стандарти, поставени от драматургичния текст. В ролите ще чуете артистите Георги Мамалев, Владимир Пенев, Нона Йотова в ролята на Ксантипа и Пламен Манасиев.

Макар пиесата да се опитва на първо време да ни заблуди, че е в същината си е философска и етическа, тя се занимава много повече с екзистенциални, морални и политически проблеми, свързани с обществения и личния живот тогава, сега и винаги. Не толкова около смъртта в чашата с бучиниш, колкото от избора да си свободен – дори и когато си от грешната страна на решетките, се оформя сюжетният конфликт в „Последната нощ на Сократ“. 

И ако останем още малко при метафората за решетките, истинската границата, която те очертават, е между истината и лъжата, доблестта и коленопреклонността, защото според Цанев те са демаркационната линия между свободата и не-свободата. Според него свободата в условията на тоталитарна власт е възможна единствено на индивидуално ниво, но за да се постигне тя, човек трябва да е готов да пожертва много, нерядко дори живота си. Задочно потвърждение на тази авторска позиция е фактът, че след премиерата си в рамките на тогавашния режим в България постановката е свалена от сцена въпреки огромната си популярност, а може би пък именно заради нея. 

Въпреки сериозния политически и етически заряд, съдържащ в себе си, „Последната нощ на Сократ“ е произведение, което забавлява и развлича. Комедийното е на същото високо ниво, колкото философските екстраполации за свободата, морала и социалните динамики в едно наглед свободно, но всъщност приклещено от тирания общество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна