Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши търговски представители от САЩ и Китай се договориха за засилване на сътрудничеството

Най-висшите американски и китайски търговски представители обсъдиха в петък "Фаза 1" на постигнатата в началото на годината търговска сделка.

След телефонен разговор китайският вицепремиер Лю Хъ заяви, че е постигнато съгласие да се подобри атмосферата за прилагане на споразумението, докато американските представители посочиха, че и двете страни очакват поетите по сделката задължения да бъдат изпълнявани, съобщава Ройтерс.

Дискусията по телефона идва на фона на ескалиращо напрежение между двете държави, което е подсилено от вербална война и критики от страна на САЩ за това, как Китай е третирал епидемията от коронавирус, възникнала в азиатска държава в края на 2019 и началото на 2020 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други висши американски служители обвиниха Китай за смъртта на стотици хиляди от началото на пандемията и заплашиха с наказателни действия, включително възможно налагане на нови наказателни тарифи и изтегляне на веригите за доставки далеч от Китай.

По време на днешния телефонен разговор, китайският вицепремиер Лю Хъ, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският министърът на финансите Стивън Мнучин се договориха двете страни да работят заедно за създаването на благоприятна среда за изпълнение на "Фаза 1" от търговската сделка, постигната в началото на годината, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

От офиса на американския търговски представител пък заявиха, че двете страни "също така се съгласиха, че въпреки настоящата ситуация в световен мащаб, те очакват да се изпълняват своевременно задълженията си по споразумението".

Преговарящите от САЩ и Китай също така се съгласиха, че е постигат "добър напредък" при създаването на съответните правителствени инфраструктури, за да бъде успешна "Фаза 1" от търговската сделка, обявиха от американска страна.

Съгласно постигнатото споразумение Китай се съгласи да увеличи покупките си на стоки от САЩ спрямо взетата за база 2017 г. с 200 милиарда долара за двегодишен период - с около 77 милиарда долара през първата и със 123 милиарда долара през втората година.

Коронавирусът обаче, който се появи в Китай в края на миналата година, нанесе силен удар върху китайското търсене и потребление, като чак сега икономиката на страната започва да се възстановява от последиците от пандемията.

Двете държави ще продължат да провеждат необходимите срещи относно търговското споразумение чрез конферентни разговори на регулярна база, съобщиха от офиса на американския търговски представител.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна