Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС посочи, че само той може да се произнася по актове на органите на Европейския съюз

Съд на Европейския съюз
Снимка: curia.europa.eu

Съдът на ЕС посочи, че само той може да се произнася по актовете на органите на ЕС

Най-висшият съд на Европейския съюз (Съдът на Европейските общности) заяви в петък, че единствено той има правомощията да решава дали органите на ЕС нарушават правилата на блока.

Изявлението му е факт, след като предни дни Федералният конституционен съд на Германия постанови, че ЕЦБ е надхвърлила мандата си по отношение на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения".

Докато Съдът на Европейския съюз отказа да коментира конкретно немското решение от по-рано тази седмица, той каза: "За да се осигури еднаквото прилагане на правото на Съюза, само Съдът, създаден за тази цел от държавите членки, има компетентността да установи, че даден акт на институция на Съюза противоречи на правото на Съюза".

"Всъщност различията, когато има такива, между юрисдикциите на държавите членки по отношение на валидността на такива актове, биха могли да застрашат единството на правния ред на Съюза и да накърнят правната сигурност", се казва в изявление на Съда на Европейските общности.

Подобно на други органи на държавите членки, националните юрисдикции имат задължението да гарантират пълното действие на правото на Съюза. Само по този начин може да се осигури равенството, създадено от държавите членки в Съюза", допълва най-висшият европейски съд.

В заключение се посочва, че "институцията няма да прави никакви други изявления по този въпрос".

По-рано тази седмица Европейската централна банка също реагира на постановлението на немския конституционен съд, като подчерта, че остава напълно ангажирана да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще достигне до всички части на еврозоната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна