Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс: Британското правителство ще е внимателно при излизането от карантината

Грант Шапс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство ще процедира с изключителна предпазливост при излизането от наложената заради коронавируса карантина, заяви министърът на транспорта Грант Шапс. Той обеща 250 милиона паунда за подобряване на инфраструктурата за пешеходците и велосипедистите, но не потвърди информацията, че ще бъде наложена 14-дневна карантинана всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство.

Грант Шапс, който ръководи редовния брифинг на правителството, съобщи за нови 346 жертви на коронавируса през последното денонощие и общ брой на починали 31 587 души. 

Преди утрешното обръщение към нацията на премиера Борис Джонсън, Шапс отбеляза, че излизането от карантината ще бъде постепенен процес, а не „един скок към свободата“. Министърът на транспорта допълни, че докато остава препоръката хората да стоят по домовете си, трябва да се насърчава ходенето и карането на велосипеди.

„Дори транспортът да започне да функционира с пълен капацитет, съгласно правилата за социално дистанциране само един на всеки десет пътници ще могат да го ползват“, посочи Шапс.

С отпуснатите средства през следващите седмици ще бъдат осигурени допълнителни алеи за велосипедисти, по-широки тротоари и по-сигурни кръстовища.

Запитан за 14-дневната карантина за пристигащите в страната хора, Шарпс отговори, че не може да каже нищо преди обръщението на Борис Джонсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна