Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните партньори с принципна договорка за:

Ваучери за туризъм в България, увеличаване обхвата на мярката 60/40

| обновено на 11.05.20 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Мярката 60 на 40 за запазване на заетостта да се усъвършенства, за да се увеличи още обхватът й. Около тази принципна позиция се обединиха работодатели и синдикати на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Консенсус е постигнат и по идеята на бизнеса освен ваучери за храна да се получават и ваучери за туризъм в България, както и участие на държавата за поевтиняване на чартърните полети.

Едно от предложението на бизнеса е достъп до мярката 60 на 40 да имат предприятията без задължения към държавата и общините до края на миналата година.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев смята, че трябва да се подкрепят именно изрядните предприятия:

"Които са били в добра кондиция до края на миналата година, но сега точно поради кризата срещат затруднения да изпълнят задълженията си".

Консенсус има и по идея на Асоциацията да се разшири обхватът на ваучерите за храна и те да се ползват не само в магазини, но и в ресторанти:

"Други мерки, които обсъждахме и по които има съгласие, е поевтиняване на чартърите чрез участие на държавата, при което с предимство да се ползват българските авиокомпании".

Общо обсъдените от социалните партньори мерки са 65, като съгласие има по около една трета от тях, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Работодателите са подкрепили синдикалното искане за увеличение на минималното обезщетение за безработица до 60 на сто от минималната работна заплата:

"Но под условие  - само до края на годината, както достъпът да бъде облекчен, но като извънредна мярка за 2020-та година", посочи Пламен Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени