Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС реши:

Правителството, а не министърът ще обявява извънредна епидемична обстановка

| обновено на 11.05.20 в 19:07
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет, а не здравният министър, ще обявява извънредна епидемична обстановка след 13 май, когато приключва извънредното положение.

Това реши правната комисия на парламента, която прие на второ четене промените в Закона за здравето. Утре те ще бъдат гласувани на извънредно заседание на Народното събрание.

Извънредната епидемична обстановка ще се обявява  за определен период при наличието на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от заразни болести (като холера, чума, вариола и други, към които с промените се добавя и Covid-19) и ако при тази болест се установи една от осем специално изброени характеристики.

Именно тези осем критерия повишиха напрежението при обсъжданията по време на заседанието. Според Георги Михайлов от БСП те са общи фрази, което създава условия за своеволия. На това твърдение правосъдният министър Данаил Кирилов репликира, че не може да  параноизира дотам, че да каже, че чрез тези характеристики могат да се режисират епидемии.

С промените в Закона за здравето извънредна епидемична обстановка ще може да се въвежда на територията на страната или в даден регион, да се налага  задължителна карантина при завръщането на българи от рискови държави и да се забранява влизането у нас на граждани от трети страни.

Остават глобите за неизпълнение на противоепидемични мерки и слeдeнeтo на тpaфични дaнни при зaдължитeлнa изoлaция, лeчeниe и ĸapaнтинa.

През промени в други закони, депутатите приеха и социално- икономически мерки и мерки в помощ на туристическия бранш, за да бъдат преодолени негативните последиците от Covid - 19.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени