Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на фондовите борси заради страхове от втора вълна на коронавирусна инфекция

В понеделник европейските и американските пазари на акции се намират под известен натиск от продажби, тъй като инвеститорите се опасяват от нова вълна на коронавирусна инфекция след започналото постепенно разхлабване на ограничителните мерки и поетапното рестартиране на редица от водещите икономики.

Страховете са, че при втора вълна на инфекцията ще бъдат възстановени силно рестриктивните мерки и блокади, което ще доведе до още по-сериозно влошаване на икономическите перспективи.

Повод за тези притеснения даде предупреждение на германският институт "Роберт Кох", че новите коронавирусни инфекции са започнали да се ускоряват експоненциално след предприетите ранни стъпки за облекчаване на ограничителните мерки. 

Опасенията за втора вълна на коронавирусна инфекция бяха провокирани и от нови огнища на Covid-19 в Южна Корея и в китайския град Ухан, откъдето в края на миналата и началото на настоящата година тръгна коронавирусната пандемия. Трябва да се има предвид, че Южна Корея и Китай бяха държавите, за които се смяташе, че са овладели почти напълно разпространението на коронавирусната зараза.

Тези притеснения дават повод на инвеститори да приберат печалби от закупените от тях акции през последните седмици, когато борсите отчетоха изненадващо силни повишения, игнорирайки много тежката икономическа действителност и от двете страни на океана, акцентирайки предимно върху мащабните стимулиращи мерки на централни банки и правителства и надеждите за скорошно рестартиране на световната икономика.

Европейските борси стартираха днешната търговия с поредни повишения, но опасенията за втора вълна на коронавирусна зараза доведоха до понижение на основните борсови индекси на стария континент. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава към края на търговията с 0,51% след първоначален ръст с близо 1%, френският CAC 40 - с 1,4%, италианският MIB - с 0,3%, британският FTSE100 - с 0,28%, а испанският Ibex-35 - с 1,56%.

Немският индекс DAX се понижава с 0,9% с оглед и на поредни слаби бизнес проучвания в Германия. Асоциацията на машиностроителната индустрия (VDMA) заяви, че пандемията от коронавирус е повлияла значително на индустрията на страната, като девет от десет компании се смятат за засегнати от кризата. Институтът Ifo пък представи проучване, според което през април в мнозинството сектори на водещата европейска икономика е имало съкращаване на работни места вследствие на коронавирусната пандемия.

Акциите на британския нискотарифен превозвач easyJet поевтиняват със 7,75%, а тези на компанията-майка на British Airways - IAG (International Consolidated Airlines Group) се понижават с 3,45%, след като британското правителство обяви, че въвежда 14-дневна карантина за повечето хора, пристигащи от чужбина.

Акциите на Airbus пък поевтиняват с над 4% на фона на изявление на австралийският авиопревозвач Qantas Airways, че не очаква да поръчва повече нови самолети в близо бъдеще заради коронавирусната пандемия, която причини драматичен спад при търсенето на въздухоплавателни услуги.

Пазарите на акции на Уолстрийт също стартираха днешната търговия с известни понижения, тъй като и американските инвеститори изглежда притеснени от нарастването на случаите на Covid-19 в някои части на света.

Индексът DJIA се понижава с близо 190 пункта (спад с 0,76%), а широкият индекс S&P500 - с 0,4%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite успя да парира първоначалното си понижение, нараствайки с 0,25%.

Днешното колебливо до негативно представяне на американските фондови борси следва солидното възходящо движение на Уолстрийт през миналата седмица, когато DJIA нарасна с 2,6%, S&P500 - с 3,5%, а Nasdaq Composite - със скок от 6 на сто.

Основните фондови индекси на Уолстрийт отскочиха много рязко от техните дъна, достигнати през последната десетдневка на март, след като преди това се сринаха с близо 30% от рекордните им върхове през февруари в резултат на избухването на коронавирусната пандемия и в САЩ. След последвалият силен отскок индексът DJIA се търгува с около 18% под неговия рекорден връх, S&P500 - с 13,5%, а Nasdaq Composite с едва 7% под исторически върхове, достигнати по-рано през годината.

Акциите на Tesla Inc. поевтиняват с 1,5%, след като през уикендът главният изпълнителен директор Илон Мъск заплаши да премести централната на компанията от Калифорния в Тексас или Невада в резултат на продължаващата забрана за рестартиране на работата в основната фабрика за електромобили. Той също така заяви, че ще съди окръг Аламида, където се намира завода Фримонт на Tesla.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени