Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското посолство в Прага поиска полицейска защита за свой служител

Руския център за наука и култура в Прага
Снимка: rsvk.cz

Руското посолство в Прага поиска полицейска защита за един от своите дипломати, който бе назован от чешки медии на фона на спекулации за план за отравяне на местни политици, предаде Би Би Си.

От дипломатическата мисия заявиха, че „фалшиви и необосновани“ предположения, направени към техен служител, са довели до заплахи към него.

Няма официално потвърждение на предишни публикации, че четирима чешки кметове за мишена на план за отравянето им. Но и тримата, включително кметът на столицата на Чехия, са под полицейска защита.

Миналия месец чешкото издание „Респект“ написа, че руски агент е пристигнал в Прага, а в куфарът му имало рицин. Според седмична отровата може да е предназначен за чешки политици, които разгневили Москва.

Чешка телевизия сега предполага в документален филм, че съобщенията се отнасят за Андрей Кончаков – ръководител на Руския център за наука и култура в Прага, и смята, че той може да е служител на разузнаването.

Без да го назовава поименно посолството написа във Фейсбук, че негов служител е мишена на „антируска информационна кампания“ и е било принудено да поиска полицейска защита за него.

Кончаков заяви пред чешка медия, че е внесъл в страната с куфара си дезинфектант и бонбони, но не и рицин.

Няколко руски медии също съобщиха името му. Според биографията на сайта на руския център той е роден през 1986 г. Настоящият си пост заема от декември 2017 г. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени