Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Китай обяви нови тарифни облечения за част от американския внос

Във вторник Китай обяви нов списък от 79 американски продукта, отговарящи на условията за освобождаване от наказателните тарифи, наложени в разгара на двустранната търговска война. Решението идва на фона на продължаващ натиск върху Пекин за увеличаване на вноса от Съединените щати.

Китайското министерство на финансите заяви, че новите изключения ще влязат в сила на 19 май и ще действат до 18 май 2021 г. Последният списък на отменени митнически тарифи включва продукти като редкоземни метали, които се използват при производството на редица продукти - от памет чипове до акумулаторни батерии и мобилни телефони, както и внос от САЩ на златна и сребърна руда и на концентрати.

Министерството не разкри стойността на вноса на продуктите, включени в новия списък за освобождаване от тарифи. През февруари Пекин обяви, че ще освободи от наложените високи мита 696 американски стоки, включително ключови продукти като соя и свинско месо въз основа на заявления от компаниите вносителки.

Най-висшите търговски преговарящи от Пекин и Вашингтон проведоха през миналата седмица телефонен разговор, обсъждайки изпълнението на "Фаза 1" от търговската сделка, която беше подписна през януари.

Съгласно споразумението Китай се съгласи да увеличи за следващите две години с 200 млрд. долара покупките си на стоки от САЩ спрямо изходната база през 2017 г., като увеличението през първата година е с около 77 милиарда долара, а през втората  - със 123 милиарда долара.

Подновеното напрежение обаче между двете страни, предизвикано от пандемията Covid-19, започнала в Китай в края на миналата година, постави под въпрос бъдещето на постигнатото търговското примирие.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще прекрати сделката, ако Китай не изпълни ангажиментите си за покупка на американски стоки, а вчера посочи, че се противопоставя на евентуално предоговаряне на "Фаза 1" от двустранната търговска сделка.

Китайското англоезично издание Global Times пък съобщи, че някои правителствени съветници настояват Пекин да обезсили търговската сделка и да договори по-благоприятно за Китай споразумение.

Китайското външно министерство обаче прие по-премерена позиция по отношение на търговията, въпреки засиленото напрежение между двете страни, заявявайки във вторник, че съществуващата сделка от "Фаза 1" е добра както за Китай, така и за САЩ.

"Постигната "Фаза 1" на търговската сделка облагодетелстват Китай, облагодетелстват САЩ и целият свят", заяви на редовен брифинг пред медиите в Пекин Чжао Лицязн, говорител на външното министерство.

"И двете страни трябва да изпълняват споразумението, като се придържат към принципите на равенство и взаимно уважение", допълни той.

Американските фондови фючърси реагираха позитивно на решението на Китай за нови тарифни облечения на част от американския внос.

Фючърсите на DJIA се повишават преди началото на днешната търговия на Уолстрийт с около 80 пункта (с 0,34%), на S&P500 - с 0,25% и фючърсите на Nasdaq100 - с 0,31%, след като по-рано през вторник те се търгуваха с понижения от малко под 1%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от