Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден интерес за над 80 млрд. паунда към новите 10-годишни британски облигации

Облигационните инвеститори се опитаха да закупят нови 10-годишни британски държавни облигации за рекордните 82,6 млрд. паунда (около 101,7 млрд. долара), след като тези книжа бяха предложени на пазара за пръв път във вторник, надвишавайки значително търсенето при всяко предишно емитиране на британски дълг.

Службата за управление на дълга на Обединеното кралство (DMO) съобщи, че е продала облигации с падеж през октомври 2030г. (Gilts) и доходност от 0,375% за 12 млрд. британски лири като част от планираното емитиране на нов държавен дълг за 225 млрд. паунда между април и юли с цел финансиране на разходите за смекчаване на въздействието от Covid-19, съобщава Ройтерс.

Обемът на подадените поръчки удвои предишният рекорд за британски синдикиран заем и отразява увеличеното търсене за 10-години облигации (Gilts), след като през март Английската централна банка обяви, че разширява своята програма за "количествени облекчения" с рекордните 200 милиарда паунда (схемата за изкупуване на британски дългови книжа).

DMO заяви, че три четвърти от днешният интерес към новите книжа е дошъл от британски инвеститори, предимно пенсионни фондове и управляващи активи фондове, с допълнително търсене от търговски банки и чуждестранни централни банки.

След аукциона нараснаха цените на британските държавни 10-годишни облигации, което доведе до понижение на тяхната доходност с 2 базисни пункта.

"Реакцията на пазара към днешната продажба беше безпрецедентна и изключително положителна", отбеляза главният изпълнителен директор на DMO Робърт Стиймен. "Това е историческа сделка за DMO и пазарът на облигации в много отношения".

Това е първият път когато беше продаден по този начин синдикиран дълг, като съвместни водещи мениджър на днешния аукцион бяха банките BNP Paribas, Bank of America, Citi, HSBC, Lloyds Bank и RBC.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна