Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите в Конгреса на САЩ с нов спасителен финансов пакет за 3 трлн. долара

Нанси Пелоси, говорител на Камарата на предстваителите
Снимка: БГНЕС

Демократите в Камарата на представителите на САЩ представиха във вторник финансов пакет за помощи за над 3 трлн. долара, включително финансиране за пощите и тестване на хората за Covid-19.

Новото законодателство включва близо 1 трилион долара подкрепа за държавните и местните власти, които носят тежестта на пандемия.

Освен това то включва 75 милиарда долара за тестване на хора за коронавирус, директни плащания до 6 000 долара за всяко едно американско домакинство, 10 милиарда долара за спешни безвъзмездни помощи за малкия бизнес и 25 милиарда долара за пощенската служба в САЩ.

Законопроектът също така ще разшири увеличените федерални плащания за безработица до следващия януари.

Очаква се лидерите на Долната камара на Конгреса, начело с Нанси Пелоси, да обсъдят финансовия пакет още този петък за евентуалното последващо гласуване на законопроекта.

Въпреки противопоставянето в собствената партия и от страна на републиканците, демократичното ръководство на Камарата на представителите намира, че ниво на безработица от 14,7% е достатъчна причина "да се мисли за голям отговор" на страната на коронавирусната криза.

Републиканците обаче заявяват, че искат да се въздържат относно ново законодателство за борба с коронавируса, за да се оцени преди това въздействието на досегашната финансова спасителна помощ от близо 3 трлн. долара, както и придвижването на редица щати към отваряне наново на икономиката, която вече загуби над 20 милиона работни места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!