Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите обсъждат план за възстановяване от пандемията

| обновено на 13.05.20 в 20:18
Снимка: архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че Европейският парламент ще играе своята цялостна роля върху плана за възстановяване след пандемията с Covid-19 на започналата днес пленарна сесия на Европарламента в Брюксел.

Миналата седмица председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер заплаши в противен случай да наложи вето върху 7-годишния бюджет на Общността.

При откриването на дебата за новата многогодишна финансова рамка и плана за възстановяване Урсула фон дер Лайен подчерта:

„Ние имаме нужда от европейски отговор на всичко това. И тъй като става дума за истинско европейско възстановяване, фокусирано върху европейски приоритети, е от основно значение Европейският парламент да играе цялостната си роля. За мен се разбира от само себе си, че този парламент трябва да осигурява демократична отчетност и да има думата върху целия пакет за възстановяването, както го има върху европейския бюджет“.

„Искаме си суверенитета“ беше едно от основните послания на кампанията за Брекзит. Това успешно послание показа проблема, че хората не се чувстват включени в европейския процес на вземане на решения“, каза от своя страна Вебер и допълни:

„Затова е много важно не Брюксел да решава за европейския фонд за възстановяване, като че ли решението се взема от външна сила. Моите депутати решават за бъдещето на Европа и плана за възстановяване. Това обещание бе дадено от Европейската комисия, сега е време тя да го спази. На Съвета искам да кажа, че сега не е време за битки между институциите“.

На това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отговори:

„Наистина, г-н Вебер, споделям мнението ви. Сега не е моментът да се надпреварваме в легитимността на институциите. Бъдете сигурен, че поемам подадената ръка на Европейския съвет от парламента и с удоволствие заявявам, че съм много ангажиран и мобилизиран да работя с вас, за да можем да отговорим успешно на това предизвикателство“.   

Вчера депутатът от ЕНП Андрей Ковачев заяви,  че Комисията е поставила фонда за възстановяване на правна основа извън общностната политика и Европейският парламент няма да я подкрепи в този вид. Той добави, че в публичното пространство се хвърлят огромни суми, без да става ясно откъде ще дойдат те. 

Напрежение се появи и около предстоящите дебати за въведените извънредни мерки в Унгария, след като искането на правосъдният министър Юдит Варга да представи пред евродепутатите позицията на страната си е било отхвърлено с мотива, че това може да направи единствено премиерът Виктор Орбан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна