Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саламандър на 230 млн. години е намерен в Киргизстан

Германски учени установиха, че киргизстанска находка е най-старият известен фосил на саламандър в света, съобщи сайтът "Физ.орг".

Фосилът на Triassurus sixtelae е на 230 милиона години - приблизително с 90 милиона години по-стар от другите известни фосили на саламандри. Той намерен в Киргизстан преди шест години. Оттогава го изследват.

Учени от три германски природонаучни музея - в Щутгарт, замъка Бертолдсбург и замъка Лихтенберг, публикуваха описание на фосила и мястото му в историята в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". Досега те са установили, че 5-сантиметровият T. sixtelae е сходен на много съществуващи днес видове в няколко части на Азия.

Древният саламандър е живял и в плитчини, и на сушата.

Произходът на земноводните все още е загадка за специалистите заради различни фактори, главният от които е малкият им размер. Още не е известно дали те са се разклонили от четириногите. Фосилът има някои разлики с четириногите, които еволюционно го поставят над древните земноводни в групата Batrachia, включваща днес саламандрите и жабите.

Учените мислят, че T. sixtelae е мост между най-древните известни саламандри и съществуващите днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна