Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габи Ашкенази ще е новият външен министър на Израел

| обновено на 13.05.20 в 21:58
Габи Ашкенази на среща с фермери, 13 март 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият шеф на Генщаба Габи Ашкенази ще бъде номиниран за следващ външен министър на Израел, съобщи днес неговият алианс „Синьо и бяло“, предаде АФП.

Акшенази е провел преговори с американския държавен секретар Майк Помпейо в Ерусалим „преди назначаването му за външен министър утре“, съобщи партията с лидер Бени Ганц.

По-рано Ганц съгласува коалиционна сделка с премиера Бенямин Нетаняху, който трябва да положи клетва в четвъртък, слагайки край на продължила над година политическа задънена улица.

Освен външното министерство „Синьо и бяло“ си осигур министерството на отбраната, което ще бъде оглавено от Бени Ганц.

66-годишният Габи Ашкенази бе ръководител на Генщаба от 2007 до 2011 г. Той е от български произход. 

Майк Помпейо на среща с Бени Ганц.           Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който пристигна на изненадващо 8-часово посещение в Израел, се срещна днес в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху, допълва БТА. Двамата направиха изявления, потвърждавайки солидните двустранни отношения, но така и не обясниха защо Помпейо, който за първи път от над два месеца пътува в чужбина, е почувствал нужда да се види лично с Нетаняху точно в разгара на глобалната здравна криза заради пандемията от коронавируса.

Появата на Помпейо в държавата Израел, която от януари не е посрещала виден чуждестранен гост, идва в напрегнато време за страната, която е под карантина, а отношенията с палестинците са крайно изострени заради обявеното намерение на израелските власти да анексират обширни части от окупирания Западен бряг. В момента израелски войници издирват убийците на войник, загинал вчера от голям камък, хвърлен от покрив по време на операция на армията в село на Западния бряг. При акцията бе убит и палестински младеж.

Още преди визитата в израелските медии се появиха съобщения, че именно намеренията на Израел за анексиране на Западния бряг е главната причина за спешното пътуване на Помпейо. След срещата му с Нетаняху обаче и двамата не споменаха този въпрос.

На съвместната пресконференция на двамата след срещата държавният секретар каза само, че все още предстои много работа за реализиране на плана на Тръмп, представен през януари. Редица световни наблюдатели смятат, че именно американският план, който очевидно благоприятства Израел, поощри Нетаняху да обяви намеренията си за Западния бряг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна