Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Икономиката на САЩ може да се сблъска с "продължителен период" на слаб растеж

Федералният резерв не обмисля въвеждане на отрицателни лихвени ставки

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че Съединените щати могат да се окажат изправени преди "продължителен период" на слаб икономически растеж и стагниращи доходи, като в същото време отново обеща Фед да използва по-голяма част от властта си, ако е необходимо.

Той обаче подчерта, че Фед не обмисля въвеждане на отрицателни лихвени ставки.

Говорейки на онлайн конференция (уебкаст), чийто домакин е Институтът за международна икономика на Петерсън, Джером Пауъл отбеляза, че икономическите перспективи са "едновременно много несигурни и са подложени на значителни рискове в посока надолу" с оглед на настоящата коронавирусна криза.

Той подчерта, че пандемията Covid-19 причини икономически спад "без прецедент в съвременната история", като го определи като най-лошата от всяка една рецесия след Втората световна война.

Председателят на Фед отбеляза, че банката вече е предприела "безпрецедентни" действия за осигуряване на облекчение и стабилност, но предупреди, че може би се необходими "допълнителни мерки", както от страна на централната банка, така и на правителството на САЩ, за да се избегнат дългосрочните икономически щети.

Отговорът на САЩ на кризата Covid-19 към днешна дата "беше особено бърз и силен", посочи той, но добави: "Възстановяването обаче може да отнеме известно време, за да набере инерция и ще бъде продиктувано от напредъка в борбата с пандемията от коронавирус".

Колкото по-дълго продължават да съществуват тези рискове за здравето, отбеляза Пауъл, толкова по-вероятно е бизнесът да не издържи и домакинствата да бъдат обвързани със падащи доходи, като най-силен ще е спадът при тези, които най-малко могат да се справят. Според него неотдавнашно проучване на Фед оцени, че при 40% от домакинствата с по-малко от 40 000 долара доходи има някой, който вече е загубил работата си от февруари насам.

"Най-лошият сценарий оставя икономиката, затънала в продължителен период на нисък производствен растеж и стагниращи доходи ... Допълнителната фискална подкрепа може да бъде скъпа, но ще си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и за по-силно възстановяване", посочи шефът на Фед, отправяйки по този начин директен призив към Конгреса да приеме допълнителни спасителни пакети към вече отделните 3 трлн. долара под формата на различни икономически облекчения по време на борбата с пандемията.

Камарата на представителите на САЩ обяви снощи, че се обмислят допълнителни реакции на кризата, но републикански законодатели и длъжностни лица от Белия дом заявиха, че искат да преценят как действат досегашните спасителни финансов мерки, преди да решат какво да се направи.

Джером Пауъл също така даде ясно да се разбере, че Федералният резерв не обмисля въвеждането на отрицателни лихви.

Той настоя, че сегашните инструментариум на Фед, който включва покупка на активи и нулеви лихвени ставки "работи" и няма нужда от отрицателни лихви. Той настоя, че банката няма да обмисля лихви под нулата, въпреки факта, че "има фенове" на подобна политика.

Пауъл вероятно се позовава на президента на САЩ Доналд Тръмп, който настоя по-рано тази седмица централната банка да въведе отрицателни лихви.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна