Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 70 рибари протестираха в Бургас заради забраната за улов на бяла мида

Протестът на рибарите в Бургас
Снимка: Даниела Костадинова

В Бургас близо 70 рибари и собственици на малки преработвателни предприятия протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури срещу 3-месечната забрана за улов на бяла мида. Според протестиращите размножителния период на бялата мида е приключил и забраната е неоснователна. 

Ако не бъде отменена забраната за улов на бяла мида ще поискаме оставката на министърът на земеделието и храните Десислава Танева, казаха протестиращите рибари от Южното Черноморие.

„Незаконна забрана. Вкарана е от 11-ти, за 80 дни след като мидата си хвърли хайвера през април. В момента няма  абсолютно никакво основание. Качено е на сайта, че е имало някакви научни становища и с три подписа от "БГФИШ" отдолу. Размножителният период вече е минал и искаме да работим. Ако министърът на земеделието очаква, че мидата ще се съобрази с нейната заповед и ще започне да се размножава, когато влезе в сила заповедта, това е глупаво“, обясниха те. 

Размножителният период на бялата мида е 6 месеца, каза изпълнителният директор на агенцията Галин Николов.

„Учените предлагат да има забрана през целия размножителен период, който според тях е от началото на март до края на септември. Ако вкараме такова ограничение, това означава да прекъснем рибарите, да станат хотелиери", посочи той. 

От 1000 лв. до 6000 лв. е глобата за незаконен улов на бяла мида в периода на ограничения, каза още Галин Николов 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени