Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Сега е чудесно да имаме силен долар

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че подкрепя силен долар, като това става само ден, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отхвърли идеята за въвеждане на отрицателни лихви.

"Сега е чудесно да имаме силен долар, защото знаете, че точно сега плащаме нулева лихва. Не се е случвало никога да плащаме толкова ниско. Всички искат да бъдат в долари, защото ние го запазихме силен. Запазих го силен", посочи той в днешно интервю за Fox Business Network.

Неговите коментари са факт само ден, след като президентът на Фед Джером Пауъл отхвърли идеята за използване на отрицателни лихвени ставки, въпреки че самият Тръмп подкрепяше преди това подобна възможност.

След вчерашното изказване на Пауъл доларът поскъпна спрямо останалите основни валути, като негово възходящо движение продължава и през днешната търговия. Индексът на долара спрямо останалите шест водещи валути в света нараства в четвъртък с 0,3% към триседмичен връх от 100,47 пункта.

Пред Fox Business Network Доналд Тръмп отбеляза, че може да приеме "и двете посоки" по отношение на силата на долара, но подчерта, че сега го подкрепя.

"От търговска гледна точка е по-трудно при един силен долар. Но от гледна точка на страната и инфлацията - нямате инфлация, нямате проблеми", каза той. "В момента е добре да имате силен долар. В момента да имате силен долар е чудесно нещо".

Само до преди дни Доналд Тръмп призоваваше Фед да въведе отрицателни лихви, за да ограничи силата на долара и за поддържане износа на САЩ конкурентоспособен.

В същото интервю Тръмп заяви, че ще се радва да види намаляване на данъка върху заплатите, тъй като страната е изправена пред коронавирусната криза.

Той също така повтори, че предпочита американските компании да произвеждат своите стоки в страната, добавяйки, че може да обложи с данъци фирмите, които произвеждат стоките си извън САЩ.

На въпрос за евентуална федерална финансова помощ за американските щати, Доналд Тръмп заяви, че някои щати се опитват да "използват коронавирусната пандемия за компенсиране на лошото управление през последните 25 години от страна на техните губернатори от Демократическата партия".

Президентът на САЩ също така посочи, че неговата администрация "разглежда" възможността да накара китайските компании да следват американските счетоводни правила, ако искат да бъдат включени в списъка на американските фондови борси.

Тръмп обаче предупреди, че подобен ход може да се окаже контрапродуктивен, тъй като може да доведе до това, че китайските компании изберат да търгуват на други борси, като на тези в Лондон или Хонконг, вместо на Нюйоркската фондова борса или на Насдак.

Той отново подчерта, че Вашингтон няма да предоговаря търговското споразумение с Китай, което беше подписано през януари, като изрази увереност, че Пекин ще изпълни сделката, закупувайки допълнително в рамките на две години американски стоки на стойност 250 милиарда долара.

"Китай трябваше да спре коронавируса при неговия източник", повтори той в интервюто си за Fox Business и добави, че Пекин позволи на Covid-19 да се разпространи в глобален мащаб "от глупост, некомпетентност или умишлено". Правителството на САЩ разполага с много информация за ранния отговор на Китай на епидемията, посочи Тръмп, без обаче да разкрива конкретни спесифики, като само отбеляза, че те "не са приятни".

Президентът на САЩ постави под въпрос политиката на Пекин за разрешаване на пътувания извън страната, но при забрана на движение вътре в Китай по време на по-ранните етапи на коронавирусната епидемия в страната. "За какво беше това?“, учуди се Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна