Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени: 9% ДДС за заведения и книги от 1 юли до края на 2021-ва

| обновено на 15.05.20 в 16:48
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха предложението за промени в закона за ДДС, с които се намалява ставката на косвения данък за ресторантьорите от 20 на 9 на сто. Това става ясно от предложението, публикувано на сайта на парламента. 

С предложението се прави промяна и в бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг за заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лева. ДДС ставката се намалява и за книгите, като според мотивите - пропуснатите приходи за хазната ще бъдат 275 милиона лева за година и половина. Намалените ДДС ставки ще важат от 1 юли до края на 2021 година. 

Предложението е подписано от депутати от двете политически сили, но липсва подписът на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Още при анонса на промяната премиерът Бойко Борисов заяви, че Стоянова и ресорният министър Владислав Горанов са против предложението. Оттогава и двамата не са коментирали темата публично.

Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви по-рано днес, че намаляването на ДДС за ресторантьорството няма да има особено голямо негативно отражение върху бюджета: 

"Ние имаме гаранцията на не малко браншови организации, че всъщност намаленото ДДС няма да доведе до тези почти 150  милиона годишно намалени приходи. Тази разлика или ще е по-малка или дори няма да съществува, защото част от бизнеса ще изсветлее".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени