Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

Здраве кръвно налягане
Снимка: Радио Видин

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Този ден се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония.

Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам да се подобри превенцията, своевременното откриване и лечението на високото кръвно налягане.

Близо 80% от хората над 50-годишна възраст у нас страдат от високо кръвно. При възрастовата група между 40 и 50 години, процентът на хората с хипертония е близо 60%, което превръща това заболяване в много сериозен проблем.

Рисковете за човешкото здраве са големи, каза за Радио Видин кардиологът от МБАЛ "Света Петка" д-р Стоян Филипов.

"Кръвното налягане не е заболяване, което може да се излекува, когато човек изпие една определена доза лекарства, за определен брой дни, както е при едно обикновено възпаление. Кръвното налягане е заболяване, което практически се лекува с животоподдържащо лечение ...

Част от пациентите, които се разболяват от коронавирусна инфекция трябва да продължат да приемат и лекарствата, предписани им за лечение на високото кръвно налягане"- поясни кардиологът д-р Стоян Филипов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна