Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сингапур няма да прилагат медикаменти срещу ХИВ за Covid-19

Хидрохлорохин също вече не се прилага от сингапурските лекари заради страничните ефекти

Медици в Сингапур с пълно защитно облекло - 15 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сингапурските медици прекратиха използването на антиретровирусни препарати, прилагани на заразени с ХИВ, при лечението на коронавирусна инфекция, съобщава БТА, като цитира ТАСС.

Агенцията се позовава на интервю на ръководителя на центъра за изследвания и обучение към Националния център за инфекциозни заболявания на страната проф. Дейвид Лие.

"Лекарства като "Лопинавир" и "Ритонавир", а също така и миксове от антиретровирусни препарати вече не се използват в Сингапур", заяви специалистът, посочвайки че проведените изследвания са доказали тяхната неефективност.

Освен това проф. Лие изтъква, че използваният в няколко държави антималариен препарат хидрохлорохин също вече не се прилага от сингапурските лекари. Това се дължи на факта, че редица изследвания доказали опасните му странични ефекти.

Сега в болниците в Сингапур за лечение на тежко болни от Covid-19 се използва при клинични изпитания единствено лекарството "Редмесивир". По думите на проф. Лие при него се наблюдават положителни резултати, но то не трябва да се счита за "вълшебна таблетка".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна