Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 случая на коронавирус у нас за деня, 34 излекувани

| обновено на 19.05.20 в 08:14
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Снимка: Пресслужба към МС

За изминалото денонощие у нас са доказани нови 24 случая (11 жени и 13 мъже) на коронавирусна инфекция. 10 от тях са приети в болници. Изследвани са 874 лица, а активните области са 5.

Така общият брой на случаите на заразяване в нашата страна достига 2259 - увеличение с 1,1%

Тези данни оповести главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за Covid-19.

Разпределението:

„16 от тях са в София в различни лечебни заведения. В Ямбол са 4, в Сливен – 2, в Кюстендил и Пазарджик - по едно лице.

В болници в страната са 299 души. 36 са интубирани.

Няма новоустановени случаи при деца.

Децата до 18-годишна възраст до момента са общо 133 или 5,8%

Двама заразени сред медицинския персонал.

„При медицинския персонал броят на заразените лица е 242-ма. За вчера имаме два нови случая. Единият е лекар в София и една медицинска сестра в Ямбол“.

Заразените медицински лица са 11% от случаите, но това е съпоставимо с  картината в Европа. Средният процент на заразените медицински работници в Европа е 13, подчерта Кунчев. 

Излекуваните вече са 646 или 28,6%. Новите случаи са 34.

"Най-голям е броят на новоизлекуваните по данни на РЗИ - София - 18. Това са хора оставени на амбулаторно домашно лечение. Един във ВМА, един в Пирогов, 8 в Ямбол, 4 в Пловдив и по 1 в Силистра и Сливен  По пол са общо 363 мъже и 283 жени . Средната възраст на излекуваните лица е 47,9 години".

Двама починали:

- Мъж на 79 години, който е починал в "Света Анна" 

- Жена на 93 години, починала в многопрофилната болница в Лом. Тя е от дома за стари хора в Кула. Имала е хронична обструктивна болест на сърцето и хипертония.

"От всички починали общо 73 са мъже, а 39 - жени. Средната възраст на починалите е 66,5 години", допълни Кунчев. 

Ще има 7 или 8 Covid- болници в София

От Щаба са стигнали до извода, че при сравнително малкия брой хора, които се нуждаят от болнично лечение в София, по-добрият вариант е да се изберат 7 или 8 болници, които да работят с новоприети, а останалите боллници да бъдат освободени, за да обслужват населението на града, което от месеци е отлагало нуждите си от медицинска помощ. Covid-отделенията в останалите няма да бъдат закривани, но ще останат като резерв:

"Основната бройка положителни ще продължи да бъде лекувана във ВМА, в "Пирогов", в "Александровска болница", в Инфекциозна болница, в "Света Анна", във Втора градска, в  Белодробна болница... Това ще даде възможност както на другите, така и на тях, да работят доста по-интензивно. Бих приканил всички хора, които по някакви причини отложиха дотук търсенето на медицинска помощ по повод хронични заболявания и отложени планови операции, че сега вече спокойно могат да се обърнат към лекарите и да потърсят необходимата помощ. Тяхната безопасност е гарантирана. Гарантирана е с това, че всички тези болници, особено най-големите, специализираните Covid - отделения са самостоятелни сгради с абсолютно самостоятелен персонал; няма смесване на потоци; има контролиран достъп, така че всички останали отделения и клиники могат да работят безопасно и да приемат пациенти".

За затварянето на кварталите и дезинфекцията от самолет

Според Мутафчийски има „известни вълнения по отношение на прилагането на различни мерки“ и на места властите, в желанието си да бъдат активни и да се справят, „понякога предприемат и мерки, които не са, меко казано, съвсем издържани от научна гледна точка“, предупреди Кунчев. Затварянето на големи групи хора и на квартали не винаги е ефективно, защото оставя вируса да циркулира в затворения квартал, допълни той:

„Много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала, така както го правихме на много места, за да се избегнат всички тези неприятности.

Горе-долу по същия начин стоят нещата с дезинфекционните обработки; много по-добре е, ако не знаят как точно да правят, има специализирани фирми, които цял живот това работят и знаят как да го направят, а не да използваме такива странни методи като масово опръскване на улици, на площади с различна техника, с коли, а пък, не дай си Боже, и пръскане с хеликоптери и самолети. Това малко прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка“.

Огромната част от българите разбраха сериозносттта на проблема, реагираха точно и аз изключително много благодаря. Това, на което сме свидетели сега - да бъдем в групата на трите най-успешни страни в Европа - е постижение и ние трябва да се гордеем с него. Разбира се и лъжичката катран може да развали кацата с мед. Не мога да разбера хора, които при 4,8 милиона заразени света, при 320000 починали в напреднали страни с огромни възможности, твърдят, че няма вирус, че няма епидемия... По подобен начин имаше някакви много странни страхове - например, че когато изследваме болните едва ли не ги чипираме да бъдат проследявани. Или като това да организираме протести срещу нещо, което изобщо го няма. Всички хвърлят огромни усилия да направят ефективна ваксина, която ще спаси света, а същевременно в България организираме протести срещу нещо, което още не е създадено...".

По света: 

"По показателя новорегистрирани починали най-тежка е ситуацията в САЩ с 342-ма починали за денонощие, следвани от Бразилия с 252. На трето място е Великобритания със 160; на четвърто е Италия с 99; на пето е Русия с 91 и на шесто - Испания с 59 починали".

На Балканите:

"С новорегистрирани 1158 случая е Турция, със 165 нови случая е Румъния. Тя има и 13 починали за едно денонощие. Сърбия е с 89 случая и един починал; Гърция - двама новорегистрирани и двама починали. В Босна и Херцеговина са 14 новорегистрирани. Република Северна Македония - 25 новозаразени и трима починали. Общата тенденция обаче наистина е към постепенно ограничаване".

За отпадането на граничния контрол между България, Румъния, Гърция и Сърбия

"Ако се осъществи, ще бъде една добра стъпка така - както това се случва с Германия, Австрия, Швейцария и Люксембург, които премахната до голяма степен ограниченията - ние да започнем регионално или по някое време през юни това да стане решение за целия Европейски съюз, за да възстановим свободното движение на хора, работата в туризма и да се завърти наново колелото на икономиката".


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна