Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна словесна схватка Радев-Борисов

Ако аз управлявах България, нямаше да се краде, каза президентът

| обновено на 19.05.20 в 15:34
Кадър от съвместен брифинг на президента и премиера на 15 март
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че ако той е на мястото на премиера Бойко Борисов, в държавата нямаше да се краде. Така по време на посещение в град Елин Пелин Радев отговори на изказването на Борисов от събота, че българите имат "рядък шанс" той да управлява, защото ако начело на държавата в момента бил Румен Радев, той щял да постъпи като руския президент и британския премиер и щели да измрат много хора. 

Днес държавният глава припомни, че отдавна е снел доверието си от правителството и от години призовава да се спрат корупционните схеми:

"...Които днес неудържимо изплуват на повърхността. Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто ни управлява господин Борисов, смъртността расте, а България се стопи със 600 000. Недостойно е да се присвояват достиженията на българските медици. 

При толкова много социолози, политолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали".

Радев коментира и протестите от последните дни. Той заяви, че българите отстояват правата си със законни средства, а органите на реда трябва да уважават тези права.

"Недопустимо е да се събират лични данни на мирно протестиращи граждани", каза Радев.

Президентът Румен Радев посети град Елин Пелин, където направи коментар на управлението

По-късно премиерът Борисов отговори, заявявайки, че не вярва, че един президент обединител на нацията може да говори по този начин:

„По време на нашето управление са се родили над 770 хиляди (деца)… Щом смъртността е заради нас, значи и със 150- 200 хиляди повече млади българи са се родили по време на нашето управление. Това логика ли е!?

Това е държавен глава ли е? Вие представяте ли си докъде е изпаднал този човек.

Но да изпаднеш да обясняваш, че по време на това управление са починали толкова хора, то по време на всяко едно управление са почивали хора“, коментира премиерът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна