Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на пчелата

В ЕС се заговори за Харта за основните права на насекомите

| обновено на 20.05.20 в 15:08
Снимка: Pixabay
Днес се отбелязва Световният ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

Данните от доклад на Европейския парламент за приноса на прочутите насекоми показва, че 78% от растителните видове и 84% от хранителната продукция в Европа частично или напълно зависят от опрашването на пчелите. Така икономическите ползи от тяхната дейност се изчисляват на повече от 14 милиарда евро.

Медоносните пчели са само част от общо около 25 хил. вида пчели. 2 хил., от които обитават Европа. 25 хил. - това е значително повече, отколкото всички видове птици, взети заедно. И съвсем не е случайно, пчелите са най-полезните насекоми. Но не защото правят мед, а защото отговарят за 80% от опрашването на планетата, включително за 3/4 от земеделските култури. И това е задача, която не може да бъде извършена от никой друг.

В Европейския съюз вече се заговори за първата по рода си Харта за основните права на насекомите. Въвеждането и спазването на тези правила ще създаде прецедент. Той би могъл да се превърне в разумна и стабилна практика за запазване на биоразнообразието и земеделието на най-урбанизирания континент на планетата, а важна част от нейното бъдеще е и пчелата.

По повод Световния ден на пчелата от сдружение „Биоград София“ ще представят официално проекта дигитален музей. Това е система от камери и специална платформа за наблюдение на пчелите онлайн, чрез която всеки ще може в определен ден и час (часът на пчелата) да разглежда музея и неговите жужащи обитатели през своя телефон или таблет. Така интересния свят на пчелите отново ще е лесно достъпен за всички приятели на музея, и особено за учениците.

Какви са основните предизвикателства пред опазването на пчелите в България и подробности за новостите в Музея на пчелата в София - разказва един от създателите му Петър Вълчовски - председател на неправителствената организация “Био Град София”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна