Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционни политици в Албания с обвинения заради протест

Полицаи пазят Националния театър в Тирана преди събарянето му
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на най-голямата опозиционна сила в Албания, Демократическата партия - Люлзим Баша - и лидерът на третата по големина партия - опозиционното Социалистическо движение за интеграция, Моника Кремади, се сдобиха с наказателни обвинения за участие в снощния протест, организиран от Алианса за защита на Националния театър.

Те, заедно със седем други лица, между които лидера на опозиционната Републиканска партия Фатмир Медиу, известния албански режисьор Роберт Будина и популярния рапър Стреси (Аркимед Луша), са обвинени в „организиране и участие в незаконни събирания и прояви ”.

„Заведени са наказателни дела срещу 9 души, защото на 18 май 2020 г. в 16:30 ч. те са протестирали незаконно, без разрешението на компетентните органи, нарушавайки обществения ред и мира. Още повече, когато страната е в извънредно положение заради пандемията и групирането и масовите събирания са забранени“, се казва в съобщение на полицията.

По-рано Баша и Круемади бяха глобени и им бяха взети шофьорските книжки поради неспазване на вечерните часове и мерките за защита на разпространението на коронавирус


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна