Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

РИОСВ - Пловдив запечата розоварна, замърсила 2 реки

| обновено на 23.05.20 в 21:17
Експертите са установили, че водите на реките са черни
Снимка: Кремена Данева, БНР

Eксперти от РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ запечатаха помпената станция на розоварна в село Старосел. По този начин се преустановява възможността за заустване на отпадъчни води в река Кощовица. 

До принудителното ограничаване  на производствената дейност на предприятието се стигна след установено замърсяване на реката. Тя е приток на река Пясъчник,  като втората се влива в язовира. 

Взети са и водни проби за изследване след подаден днес пореден сигнал  за умряла риба. Лабораторният анализ трябва да установи какви са причините.  

Предишните инспекции на розоварната са показали, че тя все още няма разрешително за заустване, тъй като предприятието е съвсем ново. Собствениците са обяснили, че правят тестове. 

Експертите са установили, че водите на реките са черни. Взети са проби за изследване. 

Друга розоварна замърси р. Рахманийска

Непречистени отпадъчни води са изтекли и от Розоварната в село Зелениково, там е замърсена река Рахманийска, допълват от РИОСВ. 

Екоинспекторите са издали предписание да бъде преустановено заустването на непречиствани отпадъчни води в реката. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020