Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария частично отвори южната си граница

Унгария предупреди Сърбия, че няма да допуска в страната нелегални имигранти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Унгария отвори южната си граница за граждани на Сърбия и на Унгария от днес сутринта, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Будапеща реши да отвърне с реципрочна мярка на решението на Белград в петък, каза Сиярто и посочи, че няма да има карантина за пресеклите границата. Той добави, че ситуацията с коронавируса е под контрол в двете страни, което позволява смекчаване на ограниченията. 

Ходът последва постепенно отваряне на други сухопътни граници на Унгария, през които сега се позволява известно преминаване, макар че ограниченията не са напълно вдигнати, отбелязва Ройтерс.

Унгария има 3756 потвърдени случая на Covid-19, от които 491 смъртни.

На пресконференция в Будапеща Сиярто повтори позицията на Унгария, че Сърбия има място в Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи да не допуска на своя територия нелегални имигранти, като нарече този принцип „крайъгълен камък“ за унгарско-сръбското сътрудничество.

Унгария бе принудена миналата седмица да затвори т.нар. транзитни зони по границата със Сърбия, след като Европейският съд в Люксембург постанови, че те са незаконни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна