Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужд гражданин получил БГ гражданство с фалшив документ

Снимка: БГНЕС

Чужд гражданин е получил българско гражданство с фалшив документ преди 10 години. Това обявиха от прокуратурата, без да уточняват името на чужденеца.

За случая главният прокурор Иван Гешев е сезирал правосъдния министър Данаил Кирилов, който може да предложи на вицепрезидента Илияна Йотова да бъде издаден указ за отмяна на натурализацията. 

Проверка на Държавната агенция „Национална сигурност“ е установила, че в края на октомври 2010 г. човек с инициали С. Ш. е бил натурализиран по силата на текст от Закона за българското гражданство, позволяващ чужденец да придобие българско гражданство, ако страната има интерес от натурализацията му или той има заслуги към страната в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

За да докаже заслугите си, той е представил предложение от министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията. Под него стояло името на Ивайло Московски, който тогава е заместник-министър.

На запитване на ДАНС от Министерство на транспорта обяснили, че такъв документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството и не е бил подписван нито от тогавашния министър Александър Цветков, нито от замествалия го Ивайло Московски. 

Заради наличието на данни за извършено документно престъпление материалите по случая са изпратени на Софийската районна прокуратура.

Това е поредното искане на главния прокурор за отнемане на българско гражданство на чужденец, декларирал невярно обстоятелство, за да получи българско гражданство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна