Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли Димитър Желязков - Очите ще бъде разпитан по делото срещу Бенчо Бенчев

Съдът разреши на Бенчев да пътува до Турция за лечение

Бенчо Бенчев, който е обвинен в укривателство на Димитър Желязков-Очите и за съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси без регистрация – февруари 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Бургаският районен съд разреши на подсъдимия Бенчо Бенчев да напусне еднократно страната за преглед и лечение в болница в Истанбул. Делото срещу него по обвинение в укривателство на издирвания несебърски бос Димитър Желязков-Очите и незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси е отложено за 8 юли.

На днешното съдебно заседание адвокатите на Бенчев за пореден път поискаха съдът да му разреши да отиде на изследвания в Турция заради влошено здравословно състояние.

„Не дай си Боже, се случи нещо с мен, тези хора как ще се погледнат в огледалото? Като убийци ли?“. Това каза пред журналисти Бенчо Бенчев.

Адвокатът му Менко Менков добави:

„Очевидно е, че лечението в България не дава никакъв резултат. Господин Бенчев няколко болници е посещавал в България. От представените документи и епикризата  - особено от Бургаската болница е видно, че не могат да продължат лечението му адекватно.

Състоянието му се влошава. Вие сами виждате, че той има затруднения в говора и придвижването. В интерес на правосъдието е той да се лекува, защото обратната хипотеза би означавало да се спре делото, докато се излекува, а пък той не може тук да се излекува. Може в Турция да се излекува".

От прокуратурата възразиха срещу искането с мотив, че в него от защитата не посочват какви изследвания трябва да бъдат направени на Бенчо Бенчев.

На следващото заседание по делото се очаква да бъде разпитан по видеовръзка от софийския арест и несебърския бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите.

Бенчо Бенчев, който беше общински съветник, е обвинен в това, че през август 2018-та година е помогнал на Желязков да се укрие от правосъдието, като го е превозил от Гърция до Истанбул, където той е бил настанен в хотелска стая, резервирана на името на обвиняемия Бенчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени