Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зона

| обновено на 28.05.20 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната Реджеп Ердоган, беше публикувано в турския официален вестник.

Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с България.

Значителна част от зоната е сухопътна площ, а по-малка част - морска.

Зоната започва на север от гр. Игнеада и с. Лиманкьой и се простира до село Беендик, последното турско село преди границата с България.

Според турското законодателство военни зони от втора степен се създават с президентски указ. Според закона за военните зони в Турция от 1981 г. зона от първа степен е граничната полоса по сухопътните граници с ширина от 30 до 600 метра, както и имащи жизненоважно значение за отбраната на страната военни обекти.

Зоните от втора степен се обявяват до 5 км от зоните от първа степен или други обекти, счетени за необходими за отбраната на страната, а в определени случаи, ако необходимостта или особеностите на района го изискват, могат да бъдат удължени до 10 км. Протежението на зона от втора степен в морето е 2 морски мили (около 3,5 км.).

Турските граждани могат да се придвижват, да живеят, да работят и да обработват земи в зони от втора степен, но с президентски указ някои от тези права могат да бъдат ограничени. Чужденците нямат такива права.

Забранено е и наблюдаването с бинокли, фото- и видео-заснемането, чертането на планове, карти и други подобни на военни обекти в забранените зони от първа и втора степен.

Като мярка за укрепване на доверието между страните, през декември 1991 година България и Турция се договарят да се уведомяват предварително за големи военни мероприятия в дълбочина от 60 км от двете страни на границата и да разрешават на наблюдатели от другата страна да присъстват на учения в тази зона, ако в тях участват над 12 000 войници, 300 танка и 250 артилерийски единици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!