Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за постановката „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в София

7
Снимка: Италиански културен институт - София

Изложба с фотографии, запазили постановката на Стефано Пода на операта „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук, която беше акцент в програмата на летния фестивал „Опера опън“ на Античния театър в Пловдив, се организира от 2 юни в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Нейното осъществяване беше възможно и заради факта, че Пловдив беше Европейска столица на културата. Свързването с италианския град Матера вдъхновява включването на Италианския културен институт

„Изложбата за „Орфей“ беше предвидена отдавна, тя беше в програмата. Тази в градинката на Кристал, посветена на Италия, се роди от необходимостта да се покажат красотите на Италия в този труден момент. Ние сме щастливи винаги, когато можем да представим неща на открито, за да могат да ги видят хората, които минават. Защото сега, когато музеите са затворени, единственият начин да покажем нашата култура, са изложбите на открито“ – казва госпожа Верена Витур – директор на Италианския културен институт.

Няма да има официално откриване, за да не се струпват много хора. Изложбата ще е готова на 1 юни, но ще може да се посещава от 2 юни.

В звуковия файл чуйте целия разговор с Верена Витур както за изложбата, така и за перспективите за работата на Италианския културен институт в София.

Куратор на изложбата е Нели Раданова, която от години работи със Стефано Пода и беше непрестанно с него по време на подготовката на премиерата. Тя подготвя и каталога, който ще бъде безплатен и ще бъде на разположение на желаещите да го получат в Италианския културен институт.

Фотографиите са на Александър Богдан Томпсън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени